Domeniul IT a beneficiat, in ultimii ani, de o serie de facilitati fiscale care au fost mentinute si in actualul Cod fiscal, in vigoare de la 1 ianuarie 2016. S-a modificat insa tratamentul fiscal al PFA-urilor, forme de colaborare des intalnite in relatia cu firmele de IT, ceea ce poate determina o reasezare a raporturilor de colaborare in acest sistem.
Ce s-a modificat in privinta PFA-urilor?
Incepand cu anul 2016, pe langa impozitul pe venitul realizat, in cota de 16 % si contributia la sistemul de sanatate (CASS) in procent de 5,5 %, PFA-urile sunt obligate sa plateasca contributia la sistemul de pensii (CAS) in cota de 10,5 %. Aceasta modificare determina cresterea fiscalitatii PFA-urilor si reduce din avantajele pentru care PFA-urile erau preferate in ultimii ani de persoanele care colaborau cu firmele de IT.
Scutire de la plata impozitului pe venitul din salarii in cazul firmelor din domeniul IT
Potrivit Codului fiscal, sunt scutite de la plata impozitului pe venit persoanele fizice, pentru veniturile realizate din venituri din salarii si asimilate salariilor ca urmare a desfasurarii activitatii de creare de programe pentru calculator. In concret este vorba de o scutire in procent de 16 %, suma care in mod normal ar fi trebuit platita pentru veniturile realizate din salarii sau asimilate salariilor.
Beneficiaza de aceasta scutire angajatii firmelor care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei in conformitate cu legislatia in vigoare, al caror obiect de activitate include crearea de programe pentru calculator clasificate astfel:
- cod CAEN 5821 – activitati de editare a jocurilor pe calculator;
- cod CAEN 5829 – activitati de editare a altor produse software
- cod CAEN 6201 – activitati de realizare a software-ului la comanda (software orientat client)
- cod CAEN 6202 – activitati de consultanta in tehnologia informatiei
- cod CAEN 6209 – alte activitati de servicii privind tehnologia informatiei.
Legea stabileste o serie de conditii cumulative care trebuie indeplinite pentru a beneficia de aceasta facilitate, respectiv:
a) postul pe care o persoana este angajata vizeaza:
- – administrator baza de date;
- – analist;
- – inginer de sistem in informatica;
- – inginer de sistem software;
- – manager de proiect informatic;
- – programator;
- – proiectant de sisteme informatice;
- – programator de sistem informatic;
b) postul face parte dintr-un compartiment specializat de informatica, evidentiat in organigrama angajatorului, cum ar fi: centru de calcul, directie, departament, oficiu, serviciu, birou, compartiment sau altele similare;
c) angajatii detin o diploma acordata dupa finalizarea unei forme de invatamant superior de lunga durata sau detin o diploma acordata dupa finalizarea ciclului I de studii universitare de licenta, eliberata de o institutie de invatamant superior acreditata;
d) angajatorul a realizat in anul fiscal precedent si a inregistrat distinct in balantele analitice, ca urmare a activitatii de creatie de programe pentru calculator destinate comercializarii pe baza de contract, un venit anual de cel putin echivalentul in lei a 10.000 dolari pentru fiecare angajat care beneficiaza de scutirea de impozit pe venit.
Angajatorul si angajatul vor trebui insa sa plateasca contributiile sociale obligatorii astfel cum sunt reglementate de lege si care se intalnesc si in cazul unui contract de munca obisnuit. Vezi ce contributii salariale sunt datorate – aici.
In conditiile actuale, avand in vedere cresterea fiscalitatii in cazul PFA-urilor, angajarea cu contract de munca a unei persoane de catre o firma de IT, care se incadreaza in conditiile mai sus aratate, poate fi o varianta de luat in considerare mai mult decat in anii trecuti. Aceasta cu atat mai mult cu cat in cazul colaborarii din postura de PFA cu o firma de IT mai este problema incadrarii ca activitate independenta sau a reconsiderarii ca activitate dependenta, situatiile stabilite de lege fiind destul de limitative in acest sens.
–
avocat Horea Gorde
Grecu | Gorde
–
> servicii juridice Cluj > avocat Cluj > avocat daune accidente > avocat recuperari daune > avocat recuperari creante > recuperari daune accidente > recuperari daune CASCO > recuperari daune asigurari profesionale > recuperari daune asigurari speciale > avocat dreptul muncii > drept societar > drept civil > drept administrativ > drept comercial > dreptul transporturilor > drept contraventional > proprietate intelectuala > raporturi intre profesionisti > casa de avocatura Cluj-Napoca > cabinet avocatial Cluj-Napoca > avocat Horea Gorde > avocat Florentin Grecu > cabinet avocatura Grecu Gorde >