avocat asigurari Cluj - avocat daune auto accident rutier

How to finance a start-up?

Lately, more and more start-ups have appeared and obviously, each one needs funding to grow. In raport cu pietele de actiuni si obligatiuni, titlurile convertibile (convertible notes) reprezinta o varianta alternativa de finantare a unei companii, mai ales daca este la inceput de drum (start-up). Sa vedem despre ce e vorba cu fiecare din ele:

Ce sunt actiunile?

Actiunile reprezinta dreptul de proprietate al posesorului acestora asupra unei cote-parti din societate. Detinatorul uneia sau mai multor actiuni ale unei societati are dreptul la dividende acordate din profitul acesteia, are dreptul sa participe la luarea deciziilor prin intermediul Adunarii Generale a Actionarilor si are dreptul la o cota-parte din sumele rezultate in urma unei eventuale lichidari a societatii, proportional cu numarul de actiuni detinute.

Pentru companii, actiunile reprezinta o modalitate de a se finanta prin emisiunea de noi actiuni si vanzarea lor catre investitorii interesati.

Ce sunt obligatiunile?

Obligatiunile societare sunt reglementate in Romania prin Legea 31/1990 a societatilor si reprezinta titluri de valoare emise de o societate pe actiuni care dau dreptul titularului de a primi de la emitent, in principiu la maturitate, o suma de bani egala cu valoarea nominala, plus un castig sub forma de dobanda platibila periodic anterior maturitatii, la scadente fixe. Prin urmare, obligatiunile au trei elemente de baza: valoarea nominala (minimul legal al acesteia fiind de 2,5 lei), maturitatea (scadenta finala, cand sunt rascumparate) si dobanda acumulata la o anumita rata anuala (cuponul), platibila periodic pana la maturitate.

Teoretic, emisiunea de obligatiuni este proprie oricarei societati pe actiuni, dar practic este folosita doar de societatile admise sau care vor a fi admise la tranzactionare. Obligatiunile convertibile pot fi preschimbate in actiuni ale societatii emitente, in conditiile stabilite in prospectul de oferta publica.

Rezulta de aici ca obligatiunile sunt o varianta de finantare destul de greu de accesat pentru o finantare start-up pentru ca sunt specifice unei afaceri deja consolidate ce urmeaza sa se dezvolte.

Alternativa de finantare start-up – titlurile convertibile?

Titlurile convertibile (convertible notes) sunt emise de companii care altfel ar putea avea dificultati cu o oferta mai traditionala de emisiune de actiuni sau obligatiuni.

Acestea au devenit din ce in ce mai populare in caz de finantare start-up, in special in cadrul companiilor din stadiul initial cand evaluarea unui inceput de etapa este dificila. Asa incat se apeleaza la cresterea capitalului prin titluri convertibile, operatiune ce poate intarzia evaluarea activitatii pana cand sunt disponibile mai multe date financiare si despre activitate. In cadrul acestui tip de finantare compania primeste imediat fondurile. Insa numarul de actiuni la care va avea dreptul investitorul va deveni clar doar atunci cand are loc o runda de finantare calificata (de obicei „Seria A”) sau la un anumit termen stabilit.

Sunt cateva elemente de baza si in cazul titlurilor converitibile:

  • Dobanda: In timp ce titlul convertibil este in vigoare, fondurile investite obtin o rata a dobanzii ca orice alta investitie;
  • Data scadentei: Titlurile convertibile poarta o data de scadenta la care titlurile sunt platibile investitorilor daca nu se transforma in actiuni. Unele titluri convertibile au o conversie automata la maturitate in actiuni.
  • Dispozitii de conversie: Scopul principal al unui titlu convertibil este acela ca se va converti intr-o actiune la un moment dat in viitor. Cea mai obisnuita metoda de conversie apare atunci cand se realizeaza o investitie de capital ulterioara (finantare calificata – seria A). In acest moment, principalul initial si, eventual, dobanda acumulata, se transforma in actiuni. Pe langa obtinerea beneficiului dobanzii acumulate ce da dreptul detinatorilor de titluri convertibile sa dobandeasca mai multe actiuni decat ar fi avut daca ar fi asteptat si ar fi investit aceeasi suma de bani in runda de finantare calificata, adesea obtin mai multe avantaje suplimentare investind mai devreme, cum ar fi un discount de pret. In cazul in care o finantare calificata nu are loc inainte de data scadentei, unele titluri convertibile includ si o dispozitie in care titlurile se convertesc automat in actiuni, la o evaluare stabilita la data scadentei.
  • Discount de conversie: Atunci cand titlurile convertibile se transforma in actiuni in cazul unei finantari calificate, detinatorii primesc, in general, si o reducere la pretul pe actiune. Se poate stabili un discount intre 20 % – 40 % din valoarea de baza a actiunii.
  • Valuation cap: Independent sau pe langa discountul la conversie, titlurile convertibile au stabilit, de regula, un pret maxim de conversie pentru detinatori, indiferent de pretul pe actiune din runda urmatoare de finantare.

Titlurile convertibile sunt instrumente simple, aflate la indemana oricarei companii ce are nevoie de finantare start-up si presupun costuri reduse pentru participanti.

Insa, pe langa avantaje, in mod cert exista si riscuri. Pana la momentul la care sunt convertite in actiuni, aceste titluri reprezinta un imprumut pentru companie si tind sa aiba un rating de investitie inferior. Cea mai mare problema cu companiile de tipul start-up este daca compania nu poate sau nu alege sa stranga finantarea ulterioara. In timp ce multe titluri convertibile includ prevederi pentru o conversie automata la scadenta, multe nu. Avand in vedere ca discutam in mare parte despre companiile din stadiul incipient, majoritatea acestor companii cheltuie numerar si nu vor avea fonduri pentru a rambursa titlul la scadenta daca nu se convertesc. Cel mai bun mod de a evita aceasta situatie, atat pentru companie cat si pentru investitori, este de a avea un plan clar atat pentru succes, cat si pentru esec.

avocat Horea Gorde @ Grecu & Gorde, attorneys at law
avocat Horea Gorde
Grecu | Gorde

> servicii juridice Cluj > avocat Cluj > avocat daune accidente > avocat recuperari daune > avocat recuperari creante > recuperari daune accidente > recuperari daune CASCO > recuperari daune asigurari profesionale > recuperari daune asigurari speciale > avocat dreptul muncii > drept societar > drept civil > drept administrativ > drept comercial > dreptul transporturilor > drept contraventional > proprietate intelectuala > raporturi intre profesionisti > casa de avocatura Cluj-Napoca > cabinet avocatial Cluj-Napoca > avocat Horea Gorde > avocat Florentin Grecu > cabinet avocatura Grecu Gorde >

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *