By Decision no. 14/25.05.2020, published in the Official Gazette no. 135/10.02.2021, the High Court of Cassation and Justice, through the panel for the resolution of questions of law in criminal matters, established an important element regarding the guilt of the perpetrator in the case of the offence of entrusting a vehicle to a person whom he knows to be under the influence of alcohol, an offence provided for by Article 335(3) of the Criminal Code.
Decision of the Court of Cassation - A person who entrusts a vehicle to a person under the influence of alcohol is criminally liable only if that person has an alcoholic strength of more than 0.80g/l pure blood alcohol
Art. 335 alin. (3) Cod penal prevede ca modalitate alternativă de săvârșire a infracțiunii de conducere a unui vehicul fără permis de conducere și încredințarea vehiculului unei persoane care se află sub influența alcoolului sau a unor substanțe psihoactive.
Ca și situație premisă, chestiunea de drept supusă soluționarii Inaltei Curți a fost: “Dacă, în condițiile art. 335 alin (3) din Codul penal, acțiunea de încredințare a unui vehicul pentru a fi condus pe drumurile publice unei persoane despre care știa ca se află sub influența alcoolului trebuie să vizeze o persoană care sa aibă o imbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur in sânge sau este suficient ca aceasta să aibă o imbibație alcoolică, indiferent de gradul de alcoolemie?”
În examinarea întregii problematici decurgând din această situație premisă, Înalta Curte de Casație și Justiție a identificat ca și element esential pentru dezlegarea acestei chestiuni de drept diferența între înțelesul sintagmelor “sub influența băuturilor alcoolice” și “sub influența alcoolului”. În opinia exprimată prin raportare la două infracțiuni distincte de cea care face obiectul sesizării, Curtea a observat că utilizarea a două sintagme diferite nu este întamplatoare.
În ceea ce privește sintagma “sub influența băuturilor alcoolice” Curtea a stabilit că, în reglementarile în care legiuitorul a uzat de aceasta, imbibația alcoolica nu trebuie să atingă un anumit grad. Dimpotrivă, în cazul sintagmei “sub influența alcoolului”, imbibația de alcool pur in sânge trebuie să atingă pragul reținut de legiuitor în art. 336 Cod penal, anume 0,80 g/l alcool in sânge, după interpretarea dată de Instanța supremă.
În acord cu o altă decizie pronunțată de ICCJ cu privire la disticția dintre termenii incidenți, respectiv Decizia nr. 8/24.05.2018, cand instanța a fost sesizată să se pronunțe cu privire la posibilitatea reținerii infracțiunii de vătămare corporală din culpa în modalitatea lovirilor sau altor violențe comise din culpă, Curtea confirmă faptul că sintagma ”sub influența băuturilor alcoolice” se referă la contravenția prevăzută în OUG nr. 195/2002, iar ”sub influența alcoolului” se referă la pragul stabilit de legiuitor în art. 336 Cod penal (Conducerea unui autovehicul sub influența alcolului sau a altor substanțe).
În final, cu privire obiectul sesizării specifice, Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală, a concluzionat că pentru a putea fi reținută infracțiunea prevazută în teza finală a art. 335 alin. (3) din Codul penal, autorul infracțiunii trebuie să cunoască faptul că persoana căreia îi încredințează autovehiculul pentru conducerea pe drumurile publice are o îmbibație mai mare de 0,8 g/l de alcool pur în sânge pentru ca fapta sa fie considerată infracțiune.
Așadar, pentru tragerea la raspundere penală a persoanei care încredințează un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere unei persoane aflate sub influența alcoolului, este necesar pe lângă aspectul subiectiv de cunoaștere a stării de intoxicație a persoanei căreia îi este încredințat autovehiculul, și elementul obiectiv al existenței unei îmbibații alcoolice mai mari de 0,80 g/l alcool pur în sânge.
avocat Horea Gorde
Grecu | Gorde
–
> servicii juridice Cluj > avocat Cluj > avocat daune accidente > avocat recuperari daune > avocat recuperari creante > recuperari daune accidente > recuperari daune CASCO > recuperari daune asigurari profesionale > recuperari daune asigurari speciale > avocat dreptul muncii > drept societar > drept civil > drept administrativ > drept comercial > dreptul transporturilor > drept contraventional > proprietate intelectuala > raporturi intre profesionisti > casa de avocatura Cluj-Napoca > cabinet avocatial Cluj-Napoca > avocat Horea Gorde > avocat Florentin Grecu > cabinet avocatura Grecu Gorde >